Sute de familii au rămas fără apă din cauza secetei

Sute de familii din Sălaj au rămas fără apă potabilă din cauza secetei. Gospodăriile din mai multe localităţi au fost alimentate la program, sute de localnici având apă câteva ore pe zi doar pentru consumul menajer.

Reprezentanţii Companiei de Apă Someş-Cluj, Sucursala Sălaj, au decis ca în zona de operare a societăţii, unde debitul surselor de apă a scăzut simţitor din cauza secetei, apa să fie furnizată doar câteva ore pe zi. Potrivit informaţiilor furnizate de directorul Sucursalei Sălaj a CAS, Marcel Zaharia, atât în luna august, cât şi în septembrie, apa este furnizată la program în comunele Lozna, Ileanda şi Românaşi. În Lozna, la 10 la sută (din cele 200) de locuinţe aflate în zona mai înaltă a aşezării apa a fost furnizată noaptea. Şi la Ileanda, Răstoci şi Bizuşa, gospodăriile au fost alimentate cu apă circa 16 ore pe zi deoarece nivelul apei la sursele proprii din izvoarele Ilenzii şi Pleşeni a scăzut, situaţie care a afectat circa 400-500 de locuinţe din comună. Localităţile Românaşi şi Poarta Sălajului au rămas fără apă în luna august şi zilele trecute, localnicii reclamând că mai mult noaptea aveau apă la robinete. Marcel Zaharia a susţinut că atât seceta, cât şi consumul excesiv din această perioadă (apa fiind utilizată în mari cantităţi pentru irigarea grădinilor şi pentru animale), au favorizat această situaţie.

Oraşele, fără probleme

În schimb, nu au fost probleme în cazul clienţilor racordaţi la reţeaua de alimentare din lacul Vârşolţ, respectiv, din municipiul Zalău, Şimleu Silvaniei, Bocşa, Hereclean, Crişeni, unde furnizarea apei nu a fost întreruptă. Nici la Jibou şi Someş Odorhei nu s-au înregistrat scăderi ale debitelor din sursa care alimentează oraşul, şi nici la Cehu Silvaniei (care este alimentat de la Sălsig). Marcel Zaharia a admis că cetăţenii au reclamat întreruperea apei şi că au fost nemulţumiri în judeţ, dar acestea se pot rezolva dacă consumatorii folosesc apa chibzuit. Se preconizează că din această perioadă va scădea consumul de apă şi nu vor mai fi atât de multe probleme şi întreruperi în furnizarea apei (grădinile nu mai au de ce să fie udate).

August, record de vânzări

Consumul de apă la nivel de judeţ a înregistrat o valoare record, nu doar pentru acest an, ci şi comparativ cu ultimii patru ani. Marcel Zaharia a arătat că din cauza secetei şi temperaturilor ridicate s-a consumat cu peste 17 la sută mai multă apă în Sălaj, raportat la consumul din luna mai, precum şi cu 10 la sută mai mult comparativ cu luna iulie a acestui an. Producţia lunii august este cea mai mare din ultimii patru ani. Sucursala Sălaj a CAS a vândut în luna trecută 484.000 de metri cubi de apă la toţi abonaţii din judeţ. În municipiu s-au consumat 355.000 de metri cubi de apă, din care 185.000 de metri cubi de către populaţie, 151.000 de metri cubi de agenţii economici, iar diferenţa de instituţiile bugetare. În schimb, pierderile înregistrate pe reţelele publice au fost de 23,3 la sută din totalul apei luate de la sursă. În anul 2011 pierderile erau de 22 la sută (după preluarea sistemelor din Crasna şi Sărmăşag, unde s-au înregistrat multe avarii, reţelele fiind vechi). În 2010, la nivel de judeţ, pierderile se cifrau în jurul valorii de 31 la sută, iar în 2008, de 48 la sută. Directorul CAS a fost de părere că până la sfârşitul lui 2012 pierderile se vor diminua la 20 sau, cel mult, 22 la sută. Preţul unui metru cub de apă la această dată este de 2,39 de lei fără TVA, iar pentru apa canalizată de 2,05 lei pentru un metru cub, fără TVA. Va urma o uşoară creştere, conform graficului aprobat în anul 2008 de instituţiile care au finanţat lucrările executate prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu şi prin SAMTID.

Adela Farkas

One Thought to “Sute de familii au rămas fără apă din cauza secetei”

  1. Fonduri UE

    Acum este momentul: In 2012 Fondurile Europene NERAMBURSABILE se Acorda si la noi la fel de Usor ca in statele membre ale Uniunii Europene! Iata cum obtii fonduri europene pentru afacerea ta in doar 2 luni si 17 zile. Aflii mai multe detalii pe site-ul: fondurieuropenenerambursabile.ro

Leave a Comment